Det här receptet har jag fått av min kollega Margaretha Ragnarsson.
En perfekt nyårsrätt tycker hon själv. Ska bli spännande att testa!
4 portioner
6oo gram laxfilé
6-8 msk gorgonzola eller annan krämig ost.
1 msk olivolja till pensling
½ msk salt
citronpeppar
Putsa laxfilén och dela den i fyra bitar.
Lägg bitarna på en skärbräda med skinnsidan neråt.
Gör ett inte alltför stort snitt mitt i varje laxbit.
Fördela osten jämnt i snittet.
Lägg laxbitarna i en smord form.
Pensla med oljan, salta och peppra lätt.
Stek laxbitarna i ugnen 8-12 minuter.
Sås:
Gör gärna dubbelsats. Det går åt!
1 dl halvsöt eller halvtorr sherry(Amantillado nr 8275)
1 dl grönsaksbuljongtärning
2 dl créme fraiche
1 dl finhackad dill
1 msk smör
Koka sherryn med buljongtärningen tills hälften
av vätskan återstår. Rör ner créme fraiche.
Koka ytterligare några minuter. Tillsätt dill.
Häll såsen över laxen och servera med pressad potatis,
grönsaker och en citronklyfta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar