söndag 10 mars 2013

Svensk moussaka

En svenska variant av den grekiska rätten "Moussaka". Man använder potatis istället för aubergine.

4-5 portioner

ca 12 potatisar
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
500g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås
3,5 dl mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 dl riven ost
2 ägg
salt, peppar

1. Skala och koka potatisen.
Skiva potatisen när den svalnat.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Fräs mjukt och glansigt i lite matfett.
4. Tillsätt färsen och bryn den. Tillsätt
tomatpuré, krossade tomater, salt och peppar.
5. Låt såsen puttra under lock i ca 15 minuter.
6. Vispa ut mjölet med ca hälften av mjölken i
en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt
såsen koka upp och koka några minuter under
omrörning. Tag kastrullen från värmen, vispa
riven ost och lätt uppvispade ägg. Smaka av såsen
med salt och peppar.
7. Lägg 1/3 av potatisen i en smord form. Fördela
hälften av köttfärsen ovanpå. Lägg på ett nytt lager
skivad potatis. Fördela resten av köttfärsröran ovanpå.
Lägg de sista potatisskivorna över. Bred på ostsåsen.
8. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.

Bjud en god sallad till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade