måndag 2 januari 2012

Helstekt oxfilé med konjaksås

Mycket gott! Perfekt på nyår!
Öka gärna mängden sås per portion. Det går åt!

4 portioner

ca 600g oxfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:

2 schalottenlökar
2 krm svartpeppar
1 msk smör
3 msk konjak
2,5 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 tsk soja
ev salt

Gör så här:

1.Sätt ugnen på ca 150 grader.
2 Oxfilé:
Putsa filén. Bryn runtom i matfett.
Krydda med salt och peppar. Efterstek i ugn med en
digitaltermometer, till ca 65 grader.
3 Sås:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar
i matfett i en kastrull. Häll på hälften av konjaken,
vatten och fond. Koka upp och låt småkoka i ca 5 minuter.
Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen.
Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.
4. Skiva köttet tunt, lite på snedden.
5. Servera såsen med potatiskaka och haricots verts.

Mums! Vilken sås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade